Tři zákony sedmi druhů zahrad

Tři zákony sedmi druhů zahrad
"Geometrie má dva poklady: Pythagorovu větu a zlatý řez. První má cenu zlata, druhý připomíná spíše drahocenný kámen."- Johannes KeplerI při návrhu zahrady platí základní zákony a pravidla. Díky těmto důležitým věcem dosáhnete mnohem lepších výsledků, i když byste se pak o zahradu nestarali. Vychází ze základního nastavení lidského myšlení i z matematických principů.Jsou to tyto tři předpoklady.

1) Zákon optimálního uzavření

Tohle není doporučení, ale přímo zákon vycházející z psychologických principů. Nejlépe se cítíme v prostředí, které je ohraničené do výšky alespoň jedné třetiny co do jeho délky. Máte-li tak zahradu dlouhou 18 metrů, ploty by měly být alespoň 3 metry vysoké.Zdá se to jako obrovské číslo. Nicméně člověk se už mnoho generací přizpůsobuje svému okolí a z určitých důvodů mu takto ohraničené prostory přirostly k srdci.Díky tomuto poměru bude vaše zahrada v každém vyvolávat pocit bezpečí a přitom bude stále budit zdání velkého prostoru.

2) Zlatý obdélník - základní poměr všeho

Ať už jde o travnatou plochu nebo zeleninovou zahrádku, když zvolíte poměr kratší strany vůči delší 1:1,6 stane se výrazně přitažlivější.Tak jako existuje u fotografie zlatý řez, tak i v zahradě existuje zlatý obdélník. Ať uděláte cokoli v tomto poměru, bude to vypadat dobře, i kdyby mělo jít jen o otevřený kompost. Lidské myšlení táhne k určitým poměrům a tvarům. Tohle je jeden z nich.Matematiku nemá nikdo rád, proto nebudeme ani vzorec uvádět. Výsledný poměr je však zhruba 1:1,62.Celá problematika zlatého řezu je vcelku složitá, nicméně pro praktické použití stačí dodržovat tento poměr kratší a delší strany a výsledek bude vždy vypadat úchvatně.

3) Napřed zasadit velké rostliny, pak až ty menší

Když zasadíte jako první stromy a keře, nejenže vaše zahrada bude vypadat od začátku dobře, ale také se vám bude dále mnohem lépe plánovat.Navíc jde o záležitost vyloženě praktickou - vzrostlé stromy budou potřebovat zasadit i nějakou těžší technikou. Byla by obrovská škoda, kdyby musel bagr jet přes vysázený záhon okrasných květin. Odolejte tomu pokušení zasadit okrasné rostliny jako první.V prvé řadě jsou na místě velké stromy, pak menší stromky, keře a po nich až okrasné květiny.Stále je lepší několik už zasazených stromů a řada keřů, než stovky malých rostlinek. Zahrada bude vypadat celistvěji hned od počátku, zjednoduší se vám veškerá práce a předejdete množství problémů.Už jen díky těmto věcem bude vaše zahrada vypadat skvěle, ať už poté uděláte cokoli.Zvolit pak můžete z různých druhů zahrad. Pro inspiraci jich uvádíme sedm.

1) Bezúdržbová zahrada

Pro někoho mýtus, pro někoho ráj. Pojem "bezúdržbová" je tu trochu přehnaný. Každá zahrada bude vyžadovat (minimální) údržbu. Přesto lze vhodnou kombinací dřevin, rostlin a podkladu vytvořit zahradu, která nebude vyžadovat tolik vašeho času.

2) Zenová zahrada

Slouží k meditaci a odpočinku. Tvoří se pomocí pečlivě složených kamínků, hrabaného štěrku, mechu a písku. Vytváří se dokonalé obrazce, které mají budit zdání vody nebo vodní hladiny, a to lépe, než by to dokázala sama voda.

3) Zeleninová nebo ovocná zahrada

Funkční zahrada, která nevyžaduje až tak velkou údržbu a zároveň vám dokáže nabídnou potěšení z vlastní zeleniny a ovoce. Co taky může být lepšího, než si vypěstovat jen to, co vám chutná a jíst to v kvalitě, kterou sami chcete?

4) Okrasná zahrada

Smyslem je vytvořit místo, kde se cítíte velice dobře a které krásně vypadá a nabíjí vás energií. Zároveň slouží jako dekorace. Zvolit si můžete z různých zahradních stylů. Počínaje anglickou zahradou, středomořskou, venkovskou, egyptskou, ale třeba i perskou.

5) Motýlí zahrada

Stačí vysadit ty správné rostliny a zahrada bude přitahovat roje motýlů. Nejvíce jim chutná letní šeřík, zploděr (americký nepravý šeřík), hvězdnice, kopretiny, ale i levandule.

6) Zahrada pro děti

Děti potřebují kontakt s přírodou. Proto je dobré jim vymezit alespoň koutek zahrady, kde se mohou vyřádit. Jakýkoli úkryt dobře poslouží - bunkr, dům na stromě, klidně i stan. Pro menší děti se hodí pískoviště. Velká síť natažená přes část zahrady také udělá hodně a to nejlepší, co může zahrada nabídnout - ohniště - poslouží dobře i vám.

7) Vodní zahrada

Několik umělých nádrží, vodní kanály, kaskády... ryby, vodní živočichové a pravidelně se vracející vážky a obojživelníci. Co může být krásnějšího?Ať už budete zakládat jakýkoli typ zahrady, pamatujte na tři základní pravidla - dostatečně vysoký plot, jednotlivé části zahrady v poměru magického obdélníku a sázet rostliny od těch největších.Tak bude vaše vysněná zahrada vypadat nádherně, ať už s ní poté budete dělat cokoli.

Další články