5 rozdílů mezi férovou a neférovou půjčkou

5 rozdílů mezi férovou a neférovou půjčkou
Vzít si krátkodobou půjčku, na tom není nic špatného. Jen by vás tento krok neměl uvrhnout do větších potíží, než z jakých vám měl původně pomoci. Poznejte 5 rozdílů mezi férovou a neférovou půjčkou.Někteří poskytovatelé nestojí o spokojeného zákazníka, který se k nim rád vrací, dostane-li se znovu do finanční tísně. Spíše vydělávají na pokutách z prodlení, případně na exekuci. Takže zatímco solidní poskytovatelé staví svůj byznys na tom, že klient půjčku splatí, ti nesolidní chtějí pravý opak. Jak právě takovým firmám nenaletět?

1. Chci vědět, kdo mi půjčuje

Solidní firma se neskrývá za anonymní adresou nějaké virtuální kanceláře. Měla by mít vlastní web s kontaktními údaji včetně sídla firmy a telefonického a e-mailového spojení. Skutečně odpovědní poskytovatelé pak mají bezplatnou telefonickou linku, na které ochotně odpovídají na dotazy stávajících i potenciálních klientů.

2. Mám právo vědět, kolik to bude stát

Naprostou samozřejmostí musí být jasný, jednoduchý a srozumitelný ceník včetně on-line kalkulačky, díky níž zjistíte, kolik za půjčku celkem zaplatíte. Pozornost věnujte hlavně tomu, zda firma zveřejňuje skutečně všechny poplatky a také sankce za zpoždění či nesplácení, přestože si myslíte, že se vás to nemůže týkat – například kolik si účtuje za první upomínku. Ze zákona musí být zveřejněna i roční procentní sazba nákladů (tzv. RPSN) a úroková sazba. Dobře pojatá kalkulačka vám ale o skutečných nákladech na půjčku řekne víc než tyto dva údaje.Kromě jasného a srozumitelného ceníku bez skrytých poplatků (například za předčasné splacení) si hlídejte i to, jak má poskytovatel nastavené splácení – samozřejmostí by mělo být splacení půjčky až na konci období, na které si ji berete, nikoliv v týdenních splátkách.

3. Půjčky pro každého jsou podezřelé

Nenechte se zlákat tím, když někteří poskytovatelé hlásají, že půjčí každému. Solidní poskytovatel půjčí jen tomu, kdo mu může půjčku splatit, jinak by dotyčného přivedl do potíží. Základní ověření schopnosti klienta splácet je povinností každé firmy.

4. Jakou má poskytovatel pověst?

Ověřte si pověst firmy, od níž si chcete půjčit. Přečtěte si, co se o ní píše na internetu, ale podívejte se i do obchodního rejstříku, kdo za firmou stojí, jaký má základní kapitál a kdy vznikla. Užitečným vodítkem pro vás může být i členství v asociacích a profesních sdruženích, v případě nebankovních poskytovatelů zejména v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA, www.clfa.cz) a Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů (APNÚ, www.apnu.cz).

5. Otevřená a profesionální komunikace je dobrý signál

Všímejte si toho, jak firma reaguje na vaši poptávku či na dotazy. Jak rychlé, otevřené a srozumitelné jsou odpovědi, které od ní dostanete. Vyhněte se poskytovatelům, kteří chtějí mít vše co nejrychleji podepsáno. A samozřejmě nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

Další články