5 rad, jak přestat žít od výplaty k výplatě

5 rad, jak přestat žít od výplaty k výplatě
Také se vám někdy stane, že vám bankomat odmítne vydat hotovost s tím, že na účtu nemáte dost peněz? Také vás stav vašeho konta dokáže koncem měsíce pěkně zaskočit? Změňte to! Nabízíme 5 rad, jak přestat žít od výplaty k výplatě.
pig

5 rad, jak přestat žít od výplaty k výplatě.

1. Mějte o svých výdajích přehled

Máte představu, kolik měsíčně utratíte za dopravu, za jídlo a pití, za zábavu, za cigarety? Pokud ne, v případě potřeby se vám hůře rozhoduje, co omezit nebo čeho se úplně vzdát. Pokud své výdaje sledujete, alespoň v řádu stokorun, lépe třeba už v polovině měsíce odhadnete, jak na tom jste – a jestli není potřeba někde „brzdit“.

2. Hledejte úspory

Žádná úspora není malá. Pokud si dáte ve stánku nebo v automatu kávu, stojí pár korun; když si ji ale dáte denně, do vašeho rozpočtu už to zasáhne významně. Zkuste najít několik věcí, na kterých můžete pravidelně ušetřit, byť i malou částku: za benzin, pokud lze jet MHD, nebo za MHD, pokud lze jít pěšky; za levnější značku cigaret nebo levnější pivo, když už se těchto svých radostí nedokážete vzdát úplně. Za vedení účtu v bance, když ho u konkurence můžete mít zadarmo. Za papírovou tašku v samoobsluze, když si můžete přinést vlastní. Když takových položek najdete 5 nebo 6, může celková úspora přesáhnout tisícikorunu.

3. Omezte nákupy jídla

Nevěřili byste, kolik se dá ušetřit na jídle – a to nemusíte držet hladovku. Pokud se dostanete do potíží s penězi, začněte vařit z domácích zásob, u kterých beztak hrozí nebezpečí, že jim uplyne lhůta použitelnosti. Díky internetu dnes není problém najít recepty, které hladce propojí i zdánlivě neslučitelné suroviny. U potravin, které dokupujete, sledujte akce a nebojte se vyzkoušet i jiné, levnější značky, než na které jste zvyklí. Když vaříte večeři, udělejte jídla o něco víc a na druhý den máte levný oběd.

4. Odložte útraty, které nejsou nezbytné

Je spousta věcí, po kterých toužíme, ale bez nichž se dá žít. Řešit problémy s penězi tím, že si „uděláte radost“, je samozřejmě krátkozraké. Jestli s penězi nevycházíte, na větší výdaje si odkládejte dopředu – i v tom vám pomůže, když budete mít rozpočet a přehled o měsíčních výdajích. Máte-li před výplatou hluboko do kapsy, raději se obchodům vyhýbejte, nějaké to lákadlo se tam totiž vždycky najde.

5. Plaťte to podstatné

Nedovolte, aby vás malé problémy s penězi na konci měsíce zatáhly do problémů mnohem větších. Ujistěte se, že máte vždy zaplaceno to, co je nezbytné – splátky půjček, složenky, u nichž hrozí sankce z prodlení, účet za telefon. Problémy, které plynou z neplacení těchto zásadních výdajů, totiž dalece přesahují drobné potíže s prázdnou peněženkou pár dnů před výplatou.

Další články