Finance vs. Univerzita

Finance vs. Univerzita
Ačkoliv je v České republice spousta možností, jak studovat bez nutnosti placení školného, stále zde existují desítky poplatků, se kterými se musíme potýkat, ale také mnoho dalších výdajů. V tomto článku se podíváme na to, jak nejlépe zvládat finance během vysokoškolského studia, ale také jaké na nás nejčastěji čekají.Na tuto problematiku se podíváme ze dvou úhlů, začněme se státními vysokými školami. Česká republika má dlouhodobou výhodu ve výběru mezi státními školami, které jsou oproštěny do poplatků za studium, díky státním dotacím. Nevýhoda je poté v bohatém, ale ne dokonalém výběru oborů. Díky vysokým školám jako jsou Masarykova Univerzita, Karlova Univerzita, nebo Univerzita Palackého však mají studenti na výběr mezi humanitárními, ekonomickými, právnickými, lékařskými, i vědeckými studii.

Poplatky

První poplatek, se kterým se v tomto případě setkáte, je poplatek za přihlášku. Zatímco hrstka vysokých škol tento poplatek nemá, u valné většiny se s ním setkáte. Tento poplatek je průměrně ve výši 500 Kč, a je placen složenkou, či převodem na účet univerzity, nicméně, některé univerzity mají tento poplatek až do výše 2000 Kč, s touto částkou se však setkáte zejména u soukromých vysokých škol.

UbytovÁnÍ

Dalším krokem u státních škol je poté ubytování. Pokud nejste z bydliště své univerzity, je to právě tento krok, který nám nejvíce zatíží peněženku. Nejlevnější a nejlepší možností jsou vysokoškolské koleje, ty i v hlavním městě Praze nabízí velmi dobré ceny, od 100 Kč, do cca. 150 Kč za lůžko, ten je povětšinou sdílený ve dvou a více studentech. Tyto koleje nabízí také možnost vlastního pokoje, to je však za přirážku (většinou 50%) za neobsazené lůžko, a pouze v případech, že koleje nejsou plně obsazeny. Bydlení na koleji má výhodu začlenění do kolektivu mnoha fakult, ale také to má svá omezení.Také proto mnoho studentů vyhledává další možnosti. Tou nejčastější je pronájem studentských bytů, tzv. privátů. První velká svoboda bez dohledu dozoru na kolejích, ale také rodiny, je sice lákavé, ale může se prodražit. V tomto případě je velmi důležité hledat dlouho, a hledat opatrně. Studentské byty se nacházejí v cenách cca. 3000 - 6000 Kč, podle nabídky, ale také polohy. Ceny se odvíjejí nejen od ekonomické situace, ale také samotného města, ve kterém se byt nachází, ale také polohy v daném městě. Pokud si pronajímáme místo v centru, počítejte s cenou cca. 6000 Kč, a více.Další možností je poté pronájem klasických bytů, v tomto případě je nejlepší se domluvit s kamarády/studenty na sdílení bytu pro rozdělení nájmu. Zejména ve větších městech, počítejte s cenami od 10 000 Kč, a výše. V tomto případě musíte zohlednit také nutnost kauce, ale i další měsíční a čtvrtletní poplatky, jako jsou elektřina, plyn, opravy, ale také revize apod. Zejména v Praze budou tyto nájmy poměrně vysoké, a je tak nejlepší, je rozpočítat mezi vyšší počet studentů.

Doprava & strava

Pokud studujeme ve větších městech, poté na nás čekají další finanční výdaje v podobě cen za městskou hromadou dopravu, ale také jídlo, a další poplatky. V zohlednění toho, kolik peněz budeme potřebovat, nesmíte zapomínat také na kosmetiku, hygienické prostředky, prostředky na praní, ale také případné léky. V rámci hromadné dopravy nezapomínejte na možnost studentské slevy, ta je v případě MHD poměrně vysoká, vždy si tak hned zpočátku zajistěte studentský průkaz. Ten se vám bude hodit také při běžném nakupování v mnoha obchodech, ale také při návštěvě muzeí, galerií, výstav, ale také kina, kde jsou až poloviční úlevy na vstupném. Strava se nám může velmi prodražit, zejména se stoupajícími cenami za některé potraviny, proto doporučujeme vždy využít menzu, pokud naše univerzita tuto možnost nabízí.

Další výdaje

Dostáváme se téměř ke konci tohoto finančního seznamu. Jednou z posledních položek jsou potřeby ke studiu. Ty mohou být v mnoha případech poměrně drahé. Zejména větší města mají dobrou možnost knihoven a studijních materiálů, doporučujeme proto nekupovat veškeré učebnice a materiály, které můžete sehnat bezplatně, nebo za minimální poplatek za čtenářský průkaz. Tyto průkazy seženete do 200 Kč na rok. Výdaje, kterým se můžeme dobře vyhnout, jsou také sešity a bloky, v dnešní době je velmi běžné používat počítače a tablety. Tyto poplatky by však byly minimální.Nyní se podíváme na soukromé školy. K poplatkům uvedeným výše, by byla připočítána zejména částka za školné. To můžete zaplatit předem celé, ale v mnoha případech školy dnes vycházejí vstříc se splátkovým kalendářem.Pokud se podíváme na finanční požadavky v nejnižší a nejvyšší možné relaci, můžeme si říci tato přibližná čísla. Dejme tomu, že studujeme na státní univerzitě v Praze, bydlíme na kolejích, a zřídili jsme si studentský průkaz. V takovém případě platíme zhruba 2000 Kč za bydlení, 2000 Kč za stravu a nákupy, 500 Kč za kulturu, a 300 Kč za MHD. Měsíční výdaje můžeme mít kolem 5 000 Kč, ačkoliv to je opravdu omezená hranice. Pokud se rozhodneme pro vlastní byt s dalším studentem a vlastní kuchyni, cena se může navýšit i o polovinu. Pokud se rozhodneme pro soukromou školu a splácíme školné škole nebo bance, poté se nám mohou výdaje opět navýšit o několik tisíc.Při plánování studia tak dbejte na veškeré své kroky. Studentský život by měl být tím nejlepším obdobím v životě, i tak se však může velmi prodražit. Je proto dobré naplánovat si zejména bydlení a stravování, které vás bude finančně nejvíce zatěžovat.

Další články