Jaký je rozdíl mezi krátkodobou a dlouhodobou půjčkou?

Jaký je rozdíl mezi krátkodobou a dlouhodobou půjčkou?

Krátkodobá půjčka je užitečná, pokud potřebujete menší finanční obnos, většinou v řádu tisícikorun. Tento druh půjčky nabízejí jak banky, tak i různé nebankovní společnosti.U nebankovních společností můžete krátkodobou půjčku často získat během několika minut online. Svého věřitele si však v tomto případě pečlivě prověřte. Internet se totiž jen hemží nabídkami různých společností, ale ne všechny jsou férové. Věnujte tedy nějaký čas průzkumu referencí a srovnání poskytovatelů půjček. Doba splatnosti u nebankovních společností se většinou pohybuje od pěti dnů do jednoho měsíce. Na stránkách www.zaplo.cz si můžete dobu splatnosti, výši půjčky, úroku i poplatků ověřit pomocí půjčkové kalkulačky. Zaplo.cz Vám také nabízí první půjčku zdarma (do 8 tis., při splnění všech podmínek). Příklad na první půjčku: 5 000 Kč na dobu splatnosti 30 dní, roční úroková sazba 0 %, RPSN 0 %, výše splátky 5 000 Kč. Celková částka splatná je 5 000 Kč. Při uzavření smlouvy je klientem zasílána 1 Kč pro identifikaci. Příklad na opakovanou půjčku: 7 000 Kč, dobu splatnosti 30 dní, roční úroková sazba 279,8 %, RPSN 1141,2 %, výše splátky 8 610 Kč. Celková částka splatná je 8 610 Kč. Tyto příklady platí pouze pro produkt bez prodloužení doby splatnosti a při řádném splácení. Zaplo Finance s.r.o. si vyhrazuje právo na posouzení úvěrové žádosti. Na poskytnutí úvěru není právní nárok.

Pokud se rozhodnete pro krátkodobou půjčku od banky, bude proces trvat o něco déle a nejspíš se budete muset dostavit přímo na pobočku. Kritéria pro získání jsou také u většiny bank o něco přísnější. Minimální splatnost se v bance často pohybuje okolo šesti měsíců.Kdy se tedy rozhodnout pro krátkodobou půjčku?:

  • Pokud potřebujete jen nižší finanční obnos na krátkou dobu
  • Když nechcete dlužit dlouhou dobu a jste schopni půjčku rychle splatit
  • Pokud nechcete ničím ručit

Dlouhodobá půjčka se vyznačuje delší dobou splatnosti. U nebankovních společností je to šest měsíců až několik let, u bank většinou více než pět let. V tomto případě si můžete půjčit větší sumu peněz, ale budete muset s největší pravděpodobností doložit, na co chcete peníze použít. Také prověření Vaší osoby bude tentokrát důkladnější. Jako příklady dlouhodobých půjček můžeme jmenovat například hypoteční úvěry, účelové úvěry na auto, bydlení, rekonstrukce apod.

O tento druh půjčky by neměli žádat lidé bez stálého příjmu, jelikož by pro ně dlouhodobé pravidelné splácení mohlo být problémem.Závěrem ještě poslední rada. Ať už se rozhodnete pro krátkodobou či dlouhodobou půjčku, ať už si zvolíte bankovní či nebankovní společnost, vždy si dobře rozmyslete, zda si vůbec potřebujete půjčit a zda jste následně schopni půjčenou částku splácet.Přejeme Vám hodně štěstí!Sources:http://www.finance.cz/uvery-a-pujckyhttp://www.efinancnik.cz/kratkodobe-pujcky/https://www.pujckomat.cz/kategorie/domaci-rozpocet/kratkodoba-versus-dlouhodoba-pujcka-znate-rozdily-mezi-nimi

Další články