Nakolik ovlivňují závislosti naši peněženku?

Nakolik ovlivňují závislosti naši peněženku?
Naše měsíční finance jsou velmi často brzy zkráceny na minimum, se kterým musíme vystačit do další výplaty. Často se tak ptáme, kam se tyto finance ztrácejí, ačkoliv si nekupujeme nic drahého. Nejčastějším důvodem jsou zejména naše neřesti a závislosti. V tomto článku se podíváme na to, nakolik tyto závislosti ovlivňují naši finanční situaci, a jaká by tato situace mohla být, pokud bychom tyto závislosti dokázali omezit.Česká republika je po dlouhé roky králem mezi závislostmi a užíváním jak alkoholu, tak tabákových, a podobných výrobků. Podle nejnovější statistiky od Státního zdravotního ústavu, se konzumace alkoholu rapidně zvýšila, zatímco cigarety zažívají menší pokles. To může být částečně způsobeno úpravou grafiky krabiček, které nyní zobrazují necenzurované fotografie nemocných, ale také nedávným zákazem kouření v restauracích, hospodách, a klubech.

Kouření

Častou a drahou závislostí je zejména kouření. Pokud se odkážeme opět na nejnovější, a již zmíněnou, statistiku. Poté zjistíme, že nejčastěji se vyskytující skupinou jsou zejména mladí lidé ve věku mezi 15 - 24 lety. Náruživí kuřáci poté vykouří cca. 25 cigaret, tedy obsah jedné krabičky, denně. Pokud počítáme s tímto číslem, pohybujeme se v 7 krabičkách za týden. Ceny cigaret jsou v současné době lehce vyšší, oproti předešlým rokům, průměrná cena za 1 krabičku cigaret je zhruba 90 Kč.Za jeden týden tedy takovýto kuřák utratí 630 Kč, za měsíc již cca. 2 600 Kč.Je to právě tato závislost, která se ročně dostává do několika tisíců. Pokud se u této průměrné ceny podíváme na roční útratu, pak bychom mluvili o částcecca. 32 000 Kč. Za tento jeden rok si můžeme pořídit například nové vybavení bytu, nové technologie (jako jsou 3D a 4K televizory), a spoustu dalších drobností.Pokud by takový kuřák odkládal peníze utracené za krabičku cigaret denně po dobou 5 let, poté se vyšplháme na částku 160 000 Kč, za tu si již můžeme pořídit mnoho zajímavých věcí, včetně automobilu, nebo vysněné dovolené.Cigarety však nejsou jediným nešvarem pro kuřáky. Do této kategorie spadají také tzv. vodní dýmky, ale i doutníky. Podívejme se na tuto orientální libůstku, také tu má nejraději zejména mladší generace.Konzumace vodních dýmek má dvojí možnost, můžeme si ji pořídit domů, což je dnes poměrně levná záležitost (od 500 Kč výše). Záleží poté na ceně tabáku. Zde máme výhodu, jednu krabičku koupeného tabáku můžeme mít až na 10 vodních dýmek, podle toho, zda příchutě tabáku mícháme. Tyto tabáky můžeme koupit od 100 Kč, kvalitní krabička tabáku se nám pohybuje průměrně v ceně 180 Kč, většina kuřáků vodních dýmek ráda míchá různé příchutě, a kupuje tak zároveň více těchto krabiček. Pokud nám tedy dvě krabičky u zdatného kuřáka vystačí na týden, měsíčně nám to dává částku cca. 1 600 Kč, ročně se pohybujeme u částkycca. 20 000 Kč, podle kvality tabáků a počtu příchutí, tato cena může být mnohem vyšší. Za rok bez vodní dýmky si můžeme koupit kvalitní fotoaparát nebo mobilní telefon, apod.Do třetice u kouření máme doutníky. Této závislosti si libuje zejména starší generace, a jedná se o neméně levnou libůstku. Pokud to opět vezmeme kolem nejčastější konzumace, může se jednat o několik doutníků denně. Ti, co si libují doutníkům, většinou vybírají pozorně, jedna krabička kvalitnějších doutníků nás vyjde na 200 Kč. Pohybujeme se tak v číslech podobných právě vodním dýmkám.

Alkohol

Ta samá statistika se vyjadřuje mnohem hůře ke konzumaci alkoholu v České republice. Ta je po dlouhé roky známá svou konzumací piva, ale také tvrdého alkoholu. Podle Státního zdravotnického úřadu vypije každý Čech cca. 6,8 l alkoholu ročně. Na muže připadá průměrný objem 10 litrů, na ženy podle této statistiky vychází 3,7 litrů. Tyto hodnoty jsou uvedeny v čistém alkoholu. Například české pivo obsahuje zhruba 4-6% alkoholu.Finance ve spotřebě alkoholu se různí zejména podle preference. V České republice se nejvyšší spotřebě dostává právě národní chloubě, tedy pivu. Také zde závisí na samotné ceně, ale také tomu, zda si dáváme pivo čepované, či kupujeme lahvové. Lahvové pivo nás v průměru vyjde od 30% levnější, než návštěva hospody. Ta je však pro Česko velmi typická, zaměříme se proto na ni. Dejme tomu, že si každý den rádi dáme 2-3 piva, což je nižší hranice konzumace. To nás může vycházet v průměru na 60 Kč za večer, a 420 Kč za týden. Za měsíc se již pohybujeme v částce zhruba 1 700 Kč, za rok nám to dá 20 500 Kč za dobu 5 let tak můžeme ušetřit v přepočtu 103 000 Kč, a to je u snížené konzumace. V České republice najdeme průměrně také vyšší konzumaci.Ve vyšších částkách se pohybují lidé, kteří se přiklání k tvrdému a kvalitnímu alkoholu, jako je například vodka, whisky, ale také tequilla, a další. Pokud se podíváme na whisky, ročně se její spotřeba může vyšplhat v průměru na 23 000 Kč. Podobné ceny najdeme u spotřeby vodky, nebo lepšího rumu.Tyto částky jsou průměrně vyšším stropem, ne každý z nás samozřejmě konzumuje tento objem alkoholu, či vykouří krabičku denně. Pokud si za týden rádi vychutnáme lahev vína, i tak můžeme pěkně ušetřit, aniž bychom si toho příliš všimli. Jedna lahev vína nás v průměru stojí cca. 120 Kč, za rok tedy můžeme mít stranoucca. 6 000 Kč, což se nám jistě může hodit.

Další články